Toggle Menu
Wijk aan Zee op de kaart van Nicolaas Visscher (1690)
[Bron: Noordhollands Archief]
'De huidige St. Odilphuskerk op het Julianaplein. die rond 1428 is gebouwd, was oorspronkelijk veel groter. Het achterdeel is in of rond 1573 verwoest [MT: begin van de 80-jarige oorlog]. In 1609 is het westelijk deel hersteld en als Nederlands Hervormde kerk in gebruik genomen. Het achterste deel is als ruïne nog eeuwen blijven bestaan'.
[Bron: HGMK Ledenbulletin 35. 2011, pagina 32, E. Lohof]

TERUG NAAR HET BEGIN (BACK TO START)

Bijzonderheden

Wijk aan Zee vindt zijn oorsprong in de visserij. Uit omliggende plaatsen kwamen vissers die aan de kust hutten bouwden. In de loop der tijd zijn deze vervangen door degelijke woningen. Wijk aan Zee was al in het begin van de vijftiende eeuw een van de grootste dorpen aan de kust en dreef handel op de Oostzee.  Het staat vermeld onder de plaatsen, die in 1437 deelnamen aan de toerusting om tegen de vijandelijkheden van de Oosterlingen wraak te nemen.  In de achttiende eeuw woonden in het dorp nogal wat zeevarenden die in de walvisvaart werkten. In het voorjaar voeren ze vanuit Amsterdam naar het poolgebied en in het najaar kwamen ze weer thuis. Tot aan het midden van de negentiende eeuw bleef Wijk aan Zee een typisch vissersdorp. Het dorp beschikte echter niet over een haven, en dat betekende in de loop van de negentiende eeuw dat het de concurrentiestrijd met andere vissersdorpen in de regio verloor. Er werd steeds meer gebruikgemaakt van grotere schepen, die niet langer zonder meer op het strand getrokken konden worden zoals voorheen gebruikelijk was. De visserij stierf in Wijk aan Zee een langzame dood.
[Uit: [Uit: https://www.tipwijkaanzee.nl/cultural-village/historie-en-bezienswaardigheden/]

 

Familieleden in de genealogiën, die geboren(*) of gedoopt(~) werden, gewoond hebben, gehuwd zijn (X) of overleden(†) zijn in deze plaats, gesorteerd naar datum:
Family members in the genealogies, born (*) or baptized (~), have lived, been married (X) or passed away (†) in this place, sorted by date:

naam, roepnaam datum of periode adres
Job Willemsz Snijders vanaf zijn geboorte in 1766 tot voor de ondertrouw met zijn eerste vrouw in 1789 woonde Job in Wijk aan Zee. Hierna woonde hij tenminste tot na 1809 te Wijk aan Duin en is in 1832 gestorven te Beverwijk.  
Willem Harmensz Snijders, vader van Job Willemsz Vanaf zijn geboorte in 1733 tot aan zijn dood in 1773 gewoond te Wijk aan Zee. Al zijn kinderen zijn ook te Wijk aan Zee geboren.  
Harmen Gerritsz Snijders, vader van Willem Harmensz Snijders Vanaf zijn geboorte in 1690 tot aan zijn dood in 1756 gewoond te Wijk aan Zee. Al zijn kinderen zijn ook te Wijk aan Zee geboren.  
Gerrit Harmensz Snijders, vader van Harmen Gerritsz Snijders Waarschijnlijk geboren in 1665 te Wijk aan Zee en tot aan zijn dood in 1733 gewoond te Wijk aan Zee. Al zijn kinderen zijn ook te Wijk aan Zee geboren.  
Geertrui Jans van der Meij, echtgenote van Willem Harmensz Snijders Geboren in 1732 te Zandvoort, woonde in ieder geval sinds haar huwelijk in 1755 te Wijk aan Zee. Na het overlijden van haar man in 1773 is ze verhuisd naar Beverwijk en aldaar in 1795 overleden.  
Jan Leendertsz van der Meij, vader van Geertrui Jans van der Meij Geboren in 1706 te Zandvoort heeft hij met zijn eerste vrouw en gezin aldaar gewoond tot minstens 1740. Zijn tweede vrouw trouwde hij in 1741 te Wijk aan Zee en hun gezamenlijk kind is daar geboren. Zijn derde huwelijk in 1772 is ook in Wijk aan Zee gesloten en Jan is in 1780 in Wijk aan Zee gestorven.  
Leendert Jansz van der Meij, zoon van Jan Leendertsz van der Meij en zus van Geertrui Geboren in 1730 en getogen te Zandvoort, woonde hij in ieder geval al tijdens zijn ondertrouw in 1754 te Wijk aan Zee. Al zijn kinderen zijn in Wijk aan Zee geboren zodat aan te nemen is dat hij ook in Wijk aan Zee is overleden.  
Samenvatting over de 17e eeuw: 'Onze' van der Meij-en zijn afkomstig uit Zandvoort, maar zijn naar Wijk aan Zee getrokken, waar Willem Harmensz zijn Geertrui Snijders heeft ontmoet. De Snijders' woonden dan al verscheidene generaties in Wijk aan Zee. Hun zoon Job is dan naar Wijk aan Duin verhuisd en in Beverwijk gestorven.    

- link1

- link2